Kuinka paljon maksaa kuukausi Floresissa

Me ollaan Juhanan kanssa muutaman kerran ennen tätä matkaa reissattu Indonesiassa – sekä yhdessä että erikseen. On käyty Sulawesissa ja Malukussa, ja kerran hurjassa nuoruudessani oon piipahtanut myös Balilla. Flores oli meille molemmille kuitenkin uusi valloitus, eikä oltu ihan varmoja, mitä siltä pitäisi odottaa.

Matkaoppaista tuli sellainen viba, että Flores olisi aika paljon turistoituneempi, kuin nuo edellä mainitut Sulawesi ja Maluku. Labuanbajossa luvattiin olevan länkkäriravintoloita ja kaljaterasseja, ja kiireisimmän turistikauden aikaan kehotettiin varaamaan majoitus etukäteen. Melkein vähän pelotti, että tavoitetaanko me Floresista sitä upeaa, rosoista, ”aitoa” Indonesiaa, josta ollaan niin tykätty. Mietitytti myös, kuinka paljon kasvava turismi on vaikuttanut saaren hintoihin.

Kumpikin pelko osoittautui turhaksi. Ainakaan helmikuussa, hiljaisen sesongin aikaan, ei tuntunut yhtään siltä, että turismi olisi vielä ottanut ylivaltaa Floresista. Myöskään hinnat eivät päätä huimanneet, ja meidän oli helppo pysyä päiväbudjetissa.

Seuraavaksi ruoditaan tarkemmin raha-asioita ja vastataan kysymykseen: kuinka paljon maksaa kuukausi Floresissa.

Asumisen kustannukset Floresissa

Me majoituttiin Floresissa hyvin erilaisissa paikoissa. Ehdittiin olla melkein viikko homestayssa Labuanbajossa, sitten meni muutamia öitä hotelleissa Endessä ja Monissa, ja lopuksi asuttiin eri tasoisissa rantabungaloweissa Wodongissa.

Kaikista kohteista löytyi vaihtoehtoja eri paksuisille lompakoille. Meidän halvin kämppä oli Lena House Wodongissa, joka maksoi 12 euroa yöltä kahdelle hengelle. Kallein puolestaan oli saman rannan Ankermi, jossa kahden hengen huoneesta joutui maksamaan 26 euroa. Kaikissa paikoissa hinta vastasi aika hyvin huoneen tasoa, ja joka paikassa huoneen hintaan kuului ainakin jonkinlainen aamupala.

Asumisen kustannukset kuukaudessa (27 yötä) kahdelle hengelle: 442 euroa eli n. 16 euroa per yö

Pakollinen keinukuva Wodongin rannalta

Syömisen kustannukset Floresissa

Kyllä, Labuanbajosta todellakin löytyi niitä länsimaisia ravintoloita, ja muutaman kerran oli vaan pakko käydä pizzalla (5e-6e). Mutta, löytyi sieltä myös halpaa ja hyvää paikallista ruokaa; esimerkiksi kalamarkkinat olivat oikein indonesialaisen ruoan juhlaparaati (riisiä, sambalia, vihanneksia ja kalaa 3,5e per naama).

Labuanbajosta eteenpäin ruoka olikin sitten vain ja ainoastaan paikallista. Wodongissa ruokavalio koostui aika pitkälti riisistä tai nuudeleista kalan tai tofun kanssa. Useina päivinä ei edes itse tarvinnut valita näiden välillä, kun joku raaka-aine oli loppu. Halvimmillaan riisilounaan (Nasi Goreng) sai 1,4 eurolla ja tyypillinen illallinen, joka sisälsi riisiä ja currytofua, maksoi 2 euroa.

Syömisen kustannukset kuukaudessa (28 päivää) kahdelle hengelle: 354 euroa eli n. 13 euroa per päivä

Matkustamisen kustannukset Floresissa

Suosittu tapa liikkua Floresin läpi on vuokrata oma auto ja kuski. Moinen lysti maksaa yleensä noin 700 000 rupiaa per päivä. Kallista kyytiä, mutta ymmärrän kyllä, miksi moni kallistuu tämän vaihtoehdon puoleen: bussit Floresissa eivät nimittäin todellakaan ole mitään luksusmallia ja välimatkat ovat pitkiä. Kasvavaa turismia palvelemaan ei siis vielä ole saatu ilmastoituja makuupaikkabusseja.

Meillä ei ollut varaa palkata omaa autokuskia useaksi päiväksi, eikä hinkua istua kymmeniä tunteja bussissa. Mutta, koska meillä ei myöskään ollut tulenpalavaa tarvetta päästä tutkimaan Floresin keskiosaa, teimme elämästämme helppoa ja lensimme Labuanbajosta Endeen (30 euroa). Sieltä matkustimme bussilla Moniin (3,6 euroa) ja Monista autokyydillä Wodongiin (43 euroa kolmelle hengelle).

Jos/kun kaupunkien sisällä piti päästä liikkumaan, me käytettiin joko bemoa (0,30 euroa – 1 euro per kyyti) tai vuokrattiin omat skootterit (5 euroa – 7 euroa päivä + bensat).

Matkustamisen kustannukset kuukaudessa (28 päivää) kahdelle hengelle: 170 euroa

Aktiviteettien kustannukset Floresissa

Indonesian suurin vetonaula on meri. Sitä tulevat turistit läheltä ja kaukaa ihmettelemään – sukeltamaan ja snorklaamaan. Niin mekin.

Labuanbajosta me tehtiin päiväretki Rincan saarelle, jossa käytiin ensin katsomassa komodonvaraaneja, ja paluumatkalla pysähdyttiin kahdessa snorklaupaikassa. Kallis, ihan ok päivä, 43 euroa per naama.

Wodongissa tehtiin yksi snorklaus/sukellusreissu, joka oli ihan toista luokkaa ja paljon parempaa vastinetta rahoille. Snorklaus kustansi 11 euroa, sukellus 65 euroa.

Näiden aktiviteettien lisäksi me yritettiin päästä käymään Kelimutu-tulivuorella, mutta senhän tiedätte, miten siinä kävi.

Kaljan kustannukset Floresissa

Tämähän se aina reissareita kiinnostaa, eli paljon maksaa kalja. Valitettavasti huonoja uutisia Indonesiaan matkustaville loppasuille: kalja on siellä kalliimpaa kuin vaikka Thaimaassa, Laosissa tai Kambodzassa.

Indonesiassa juodaan Bintang-merkkistä olutta, ja se tulee lähes aina isossa (0,62 dl) pullossa. Halvimmillaan moisen pullon saa kaupasta, joskus tuurilla jostain ruokapaikastakin, 2,5 eurolla. Kalleimmillaan me jouduttiin pulittamaan 4 euroa pullolta (Ankermi, Wodong).

Kaljan kustannukset kuukaudessa (28 päivää) kahdelle hengelle: 260 euroa (no ei siellä rannalla ollut kauheasti muuta tekemistä… Ja oli yhdet synttärit kans! Ja seli seli.)

Kaunis auringonlasku Wodongissa. Näitä maisemia kelpasi bungalowin terassilta katsella.

Kuukauden kustannukset yhteensä

Kokonaisuudessaan kuukausi Floresissa kustansi meille, kahdelle hengelle, 1480 euroa. Se tekee yhdelle hengelle 740 euroa kuukaudessa eli 26,4 euroa päivässä. Kaikesta kaljan juomisesta huolimatta siis budjettiystävällinen kuukausi!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate